Branche

Onderwijs

Specialisme

HVAC

Kenmerken

Duurzaam & innovatief

Vierkante meters

9200 m² (± 8 voetbalvelden)

Nieuwbouw schoolgebouw Merletcollege Cuijk

Van Haren Installaties werd gevraagd voor een uniek project in Cuijk. Het project is uitgevoerd in opdracht van Ons Middelbaar Onderwijs. Het Merletcollege Cuijk biedt voortgezet onderwijs van VMBO tot en met VWO met Gymnasium. Dit bijzondere nieuwbouw gebouw met een oppervlak van 9200 m² is gerealiseerd op een prachtige locatie aan de Maas. Bij het ontwerp was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Dit project is opgeleverd in oktober 2017.

Koeling en verwarming met water van de Maas

Het nieuwbouw schoolgebouw in Cuijk (Noord-Brabant) bestaat uit drie bouwlagen die een transparante kop vormen naar de Maas. De meeste ruimten hebben uitzicht op de dijk, het groen en de Maas. Mede door de gunstige ligging van de middelbare school aan de Maas kon Van Haren Installaties een belangrijke rol spelen in een uniek concept. Het Merletcollege is namelijk de eerste school in Nederland die gebruik maakt van directe koeling en verwarming met het Maaswater.

Warmtepomp en warmtewisselaar

In veel gevallen wordt gekozen voor een WKO (warmte koude opslag) installatie als duurzame techniek. Kiezen voor deze techniek was in dit geval niet mogelijk, omdat er in de naastgelegen dijk geen verticale doorboringen in de bodem gemaakt mochten worden. Er is nu gebruik gemaakt van gestuurde horizontale boringen onder de dijk door. Bovendien was er in de bodem sprake van teveel onderstroom, waardoor warmte en kou niet op één plek gehouden kunnen worden. We hebben gezocht naar alternatieven. Door de gunstige ligging direct aan de Maas is geopperd om gebruik te maken van Maaswater voor de opwekking van verwarming en koeling. Met gestuurde boringen zijn leidingen onder de dijk doorgeboord waardoor het Maaswater letterlijk de school wordt binnengehaald. In combinatie met een warmtepomp en een warmtewisselaar wordt hiermee het gebouw met minimale kosten verwarmd en gekoeld.

Natuurlijke ventilatie

Een andere bijzondere oplossing is de natuurlijke ventilatie van het gebouw. Alle lokalen grenzen aan de buitengevel, waardoor de buitenlucht direct door een rooster per lokaal naar binnen wordt gehaald.

Heeft u een installatie uitdaging voor ons?

Bovenstaand project laat zien dat wij innovatieve en duurzame installatie projecten niet uit de weg gaan. Wij pakken uitdagende installatie projecten met beide handen aan. Zoekt u een duurzame oplossing voor een installatie project?

Neem contact op Terug naar onze projecten

Technisch maatwerk door van Haren Installaties

Van Haren Installaties is jouw partner en totaalinstallateur op het gebied van werkbouwkundige industriële installaties in de regio’s Noordoost Brabant, Noord-Limburg, Cuijk en Nijmegen.

We richten ons voornamelijk op nieuwbouw, verbouw, onderhoudsservice en regeltechnieken in de industrie, logistiek, farmacie, gezondheidszorg, onderwijs en overheid. Tevens realiseren wij het installatiewerk bij particulieren en in de woningbouw.

Kwaliteit staat hoog in het vaandel, samen met onze opdrachtgevers zetten we steeds meer in op energiezuinige en duurzame installaties.

Wij zoeken jou!

Vind jouw nieuwe baan bij Van Haren Installaties

Bekijk onze vacatures