Werkvoorbereider en Projectbegeleider Ed

Ik ken van Haren Installaties eigenlijk al lang. Het was nog in de tijd dat het bedrijf in Escharen zat en ik er stage liep. Ik vond het toen al een leuk bedrijf. Kleinschalig, korte lijnen en een fijne sfeer, dat was er toen al. Binnen mijn huidige functie als werkvoorbereider merk ik dit nog steeds. We ondersteunen elkaar daar waar nodig en brengen het project samen tot een goed eind.

De afwisseling

Mijn dag is eigenlijk nooit hetzelfde. Zodra een project van start kan gaan kom ik in beeld. Het wordt mijn taak een project voor te bereiden. En dit is best breed. Ik ga met onze tekenaar aan de slag voor de juiste tekeningen. Aan de hand hiervan worden de materialen ingekocht en besteld. Ik zorg ervoor dat de materialen op het juiste moment er zijn èn op het juiste moment geplaatst kunnen worden. De grote warmtepompen bijvoorbeeld moeten op het dak geplaatst worden en deze zijn groot en zwaar. Hiervoor regel ik dan de hijskraan. Hierna komt de afstemming met de leverancier, de hoofdmonteur, het kraanbedrijf en de opdrachtgever. Het is dan de uitdaging om alles op het juiste moment samen te laten komen. En dat regelwerk, dat maakt het juist leuk. Als op het einde van de dag alles op zijn plaatst staat en volgens de planning is verlopen geeft me dit voldoening.

Regelmatig ga ik ook naar de bouw voor een overleg met de hoofdmonteur, en om te kijken of alles klopt en lukt. Daarnaast heb ik regelmatig een werkbespreking met de opdrachtgever of met een onderaannemer. Het komt ook voor dat de opdrachtgever vraagt om meerwerk. De projectleider vraagt mij dan om een calculatie te maken. Laatst werd op een project een aanvraag gedaan om in een ruimte extra ventilatie aan te brengen. Het betrof een ruimte met opslag van gevaarlijke stoffen. Het moest een brandveilige ruimte worden, waar extra ventilatie in moest komen inclusief roosters en brandkleppen. Hiervoor bepaal ik dan de afmetingen van het kanaal, bepaal ik welke brandkleppen het meest geschikt zijn en selecteer ik de luchtroosters. Ook moest er voor noodgevallen een nood- oogdouche met warm water gemaakt worden. En dus ook een boiler. Ik bepaal dan welke boiler, welke leiding diameters er nodig zijn. Hierna calculeer ik dit en doe ik een voorstel naar de projectleider. Je bent dan betrokken bij de aanvraag tot aan de uitvoering en dat maakt het leuk.

Korte lijnen

Als werkvoorbereider bij van Haren Installaties ben je het aanspreekpunt voor de monteurs, de leveranciers en de opdrachtgevers, waarbij elk belletje weer andere acties oproept. Een dag is dus nooit hetzelfde. Ik vind het werken bij Van Haren vooral leuk omdat het niet zo afgebakend is. We werken in een team, hebben korte lijnen en doen het vooral samen. Dat vind ik echt mooi!