De gasketelwet: Wat houdt het in?

Veiligheid en Efficiëntie voorop

Per april 2023 is de nieuwe gasketelwet in Nederland van kracht gegaan. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de richting van veiligere, efficiëntere, en milieuvriendelijkere verwarmingsinstallaties. De wet omvat een reeks voorschriften en normen die van invloed zijn op de installatie, het onderhoud en het gebruik van gasketels in particuliere woningen en in binnen bedrijfsmatige gebouwen. In deze blog gaan we in op wat de wet betekent en wat de gevolgen zijn voor de klant.

Veiligheid Voorop

Een van de voornaamste doelen van de nieuwe Gasketelwet is de verbetering van de veiligheid van gasketels en hun omgeving. Met striktere voorschriften en verplichte veiligheidsmaatregelen wordt de kans op ongevallen, lekkages en andere potentieel gevaarlijke situaties geminimaliseerd. Dit is van belang, aangezien verouderde of slecht onderhouden of geïnstalleerde gasketels een ernstig risico kunnen vormen voor bewoners en werknemers.

Energie-efficiëntie en Milieuvriendelijkheid

Een andere belangrijke pijler van de Gasketelwet is de bevordering van energie-efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingssystemen. De wet levert niet alleen kostenbesparingen voor gebruikers op, maar vermindert ook de uitstoot van schadelijke gassen zoals koolstofmonoxide. Hierdoor dragen ze bij aan een schonere en groenere toekomst.

Wat betekent dit voor de klant?

Voor klanten brengt de nieuwe Gasketelwet enkele belangrijke voordelen en veranderingen met zich mee:

  • Veiligheid en Gemoedsrust: Dankzij de strengere veiligheidsvoorschriften kunnen klanten erop vertrouwen dat hun gasketel veilig en betrouwbaar is beoordeeld.
  • Energie-efficiëntie en Kostenbesparingen: Het gebruik van energiezuinige gasketels kan resulteren in lagere energierekeningen, wat gunstig is voor de portemonnee van de klant.
  • Milieubewustzijn: De keuring van de gasketel en het bijbehorende advies, helpt de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Waarom professionele metingen belangrijk zijn

Om aan de eisen van de nieuwe Gasketelwet te voldoen, is het essentieel dat gasketels correct worden geïnstalleerd, onderhouden en afgesteld. Dit vereist deskundige kennis en apparatuur. Daarom is het aan te raden om een professionele installateur in te schakelen voor gasketelwerkzaamheden. Deze experts voeren niet alleen de benodigde metingen uit, maar zorgen er ook voor dat gasketels voldoen aan alle wettelijke voorschriften. Zij zorgen voor de juiste adviezen en nemen hiermee risico’s weg, waardoor klanten kunnen genieten van veilige en efficiënte installatie.

Vragen over deze blog?

Frank Wolters
Hoofd Service
f.wolters@vanharencuijk.nl
0485 – 33 50 60