Cleanroom, ontwerp en constructie

De techniek achter de zuiverheid van een cleanroom

Cleanrooms vereisen een technisch hoogstandje op zich als het gaat om ontwerp en constructie. Deze gespecialiseerde ruimtes zijn van cruciaal belang voor industrieën waar zelfs de geringste verontreiniging kostbaar kan zijn. In deze blog nemen we je mee in enkele technische aspecten die van belang zijn binnen de cleanroom en welke weerslag dit heeft op de installatiebranche.

Ventilatie en Luchtbehandeling

Het ontwerp van het ventilatiesysteem in een cleanroom is van cruciaal belang. De luchtstroom moet zorgvuldig worden gecontroleerd om de verspreiding van verontreinigingen te minimaliseren. Dit omvat het gebruik van de juiste filters om deeltjes te verwijderen en de laminar airflow-systemen om een consistente luchtstroom te handhaven. Het minimaliseren van turbulentie in de lucht is een topprioriteit.

Luchtdrukcontrole

Een van de fundamentele technische aspecten van cleanrooms is de controle van de luchtdruk. Cleanrooms worden vaak ontworpen met een specifieke luchtdruk ten opzichte van de omringende ruimte. Dit kan positieve druk zijn om te voorkomen dat verontreinigde lucht binnendringt of negatieve druk om potentieel schadelijke deeltjes binnen te houden. Deze controle is essentieel om de zuiverheid van de cleanroom te waarborgen.

Materialen en Oppervlakken

Bij de constructie van een cleanroom worden alle materialen zorgvuldig geselecteerd om deeltjesafgifte tot een minimum te beperken. Gladde, niet-poreuze oppervlakken zijn essentieel, en materialen moeten vaak voldoen aan strenge eisen voor reinigbaarheid en chemische bestendigheid. Antistatische vloeren worden gebruikt om elektrostatische ladingen te minimaliseren.

Luchtsluizen en Controlepunten

Cleanrooms zijn vaak voorzien van luchtsluizen en controlepunten om de overdracht van verontreinigingen van buiten naar binnen te minimaliseren. Dit kan betekenen dat personeel speciale procedures moet volgen voordat ze de cleanroom betreden, zoals het dragen van speciale kleding en het ondergaan van desinfectie om deeltjes te verwijderen.

Energie-efficiëntie.

Hoewel cleanrooms moeten voldoen aan strikte normen voor luchtkwaliteit en hoeveelheden, is energie-efficiëntie ook van belang. Moderne ontwerpen integreren vaak energiebesparende technologieën zoals variabele luchtvolumesystemen en warmteterugwinning om operationele kosten te minimaliseren.

Classificatie en Normen

Cleanrooms worden geclassificeerd op basis van de vereiste luchtreinheid en het aantal deeltjes per kubieke meter lucht. Deze classificaties worden gedefinieerd door normen zoals ISO 14644-1 en bepalen de technische specificaties voor het ontwerp en de constructie van de cleanroom.

Deze technische aspecten van cleanrooms hebben gevolgen voor installatiebedrijven die betrokken zijn bij het ontwerp en constructie van de cleanroom. Het vereist gespecialiseerde expertise, kennis en nauwkeurigheid om ervoor te zorgen dat de luchtdrukcontrole, ventilatie- en luchtbehandelingssystemen, materiaalkeuze en oppervlaktebehandeling, evenals luchtsluizen en controlepunten op de juiste manier worden geïntegreerd. Ook de naleving van de strenge normen en classificaties, zijn van essentieel belang om de zuiverheid van de cleanroom te kunnen waarborgen. Het bouwen en onderhouden van cleanrooms is dus niet alleen een technisch vraagstuk op zich, het vertegenwoordigt ook een uitdaging en een kans voor installatiebedrijven om hun expertise, vakmanschap en nauwkeurigheid te kunnen laten zien!

Vragen over deze blog?

Peter van Gaal
Engineer | Calculator
p.vangaal@vanharencuijk.nl
0485 – 33 50 60