Servicetechnicus Simon

Als assistent monteur kwam ik in 2000 bij van Haren binnen. Ik haalde kort daarna mijn monteursdiploma, waarna ik zo’n 15 jaar werkte als onderhoudsmonteur. Ik werd voor vast op de projecten bij MSD geplaatst en ik volgde in de avonduren de opleiding tot servicemonteur. Hierna ging ik werken op de serviceafdeling. Een afwisselende en zelfstandige functie!

Het zelfstandige gevoel

In de ochtend begin ik op de zaak. Even met collega’s spreken en hierna met een collega op pad. Dat vind ik fijn. Ook neem ik in het magazijn nog wat onderdelen mee voor het onderhoud, de reparatie of mogelijke storingen bij de klant. Hierna vertrek ik naar mijn klus van die dag. Vanaf dat moment ben ik geheel verantwoordelijk en dat vind ik mooi. Laatst had ik bijvoorbeeld een klus voor onderhoud in een nabij gelegen school. Aan alle installaties in het pand verricht ik dan het onderhoud. Dit is niet alleen de verwarmingsketel en de koeling, maar je moet ook denken aan de keerkleppen van de waterleiding en de magneetklep van het scheikunde lokaal. Heel gevarieerd, dus. Omdat dit vaak grote panden zijn wordt ik op zo’n klus ruim gepland. Ik bepaal zelf mijn agenda, wat vrijheid geeft en dat vind ik fijn en rustig werken.

Digitaal werken met de laptop

Voor het onderhoud van de installaties hangen wij onze laptop hieraan. We meten dan of de waardes binnen de normen vallen en of alles nog goed functioneert. We zien precies waar het misgaat en wat er gerepareerd moet worden. Ik beslis dan zelf hoe ik het op ga lossen. Ik registreer dit digitaal, waarmee een historie voor de klant wordt opgebouwd. Ook hoef ik niet te werken met werkbonnen. Erg fijn!

Energietransitie

Door de energietransitie worden alle panden nu volledig gasloos ingericht. Voor het verwarmen van deze panden wordt gebruik gemaakt van elektrische warmtepompen. De onderhoudswerkzaamheden aan deze pomp is best een specialistische klus, vertelt Simon. Zo worden bedradingen en de leidingen gecheckt en lopen we de compressor en de afzonderlijke kleppen na. Maar je moet ook kennis hebben van de F-Gassen en van koeltechniek. Ik heb mijzelf hierin bijgeschoold. Een korte praktijkgerichte opleiding van een aantal avonden. Prima te doen en mijn kennis werd verrijkt. Ik vind het leuk dat ik mijzelf hierin heb mogen specialiseren en Van Haren installaties biedt hierin ruim de mogelijkheid. Je raakt als servicemonteur nooit uitgeleerd!

Gemoedelijk bedrijf

Van Haren Installaties is echt een gemoedelijk bedrijf. Ik stap laagdrempelig bij mijn baas binnen en er is veel mogelijk. De sfeer is informeel en dat werkt fijn. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn goed, lacht hij. Ik kan met deze functie echt een mooie boterham verdienen.